Subculturen en taalgebruik

 

Subculturen

 Welke verschillende groepen waren er onder

 de jongeren?

Binnen onze Nederlandse samenleving hebben we verschillende subculturen.Subculturen zijn culturen van bijzondere groepen binnen de meerderheidscultuur die andere normen en richtlijnen hebben dan de meerderheidscultuur. Alle subculturen hebben hun eigen typische kenmerken, zoals kledingstijl en/of muziekstijl.

Subculturen waren onder andere heersend onder de jongeren. Jongeren zijn makkelijk over te halen en iets te laten geloven. Als je een kind op een bepaalde wijze opvoedt, bijvoorbeeld op een Gothische manier, dan zal dat kind na zijn opvoeding de leefstijl van de Gothic normaal vinden. Niet alleen door de opvoeding, maar ook door de omgeving ( sociale contacten ) kan een kind beïnvloed worden. Zelfs de media kan hierin een rol spelen.

 

De bekendste subculturen - die nu nog steeds bestaan -  met bijbehorende kenmerken zijn:

  1. De gabber — Die ontstondt rond 1990 — heeft de volgende kenmerken:

             Kleding: trainingspak van Australian of Cavello en een bomberjack.

            Haardracht: voor de heren kaal of een wintercoupe, voor de vrouwen strak naar        achteren in een staart en eventueel aan de onderkant opgeschoren (dit geldt ook voor sommige mannen). Echte gabbers dragen Nike Air Max (Classic) schoenen, waarvan de veter wordt op       een speciale manier weggestopt in de Nike Air Max (Classic) schoenen.

      2. Casuals. Casuals kwam overwaaien uit Engeland naar Nederland rond 1985-1995.  In Nederland wordt het Hooliganisme genoemd.

Hooliganisme is geweld dat plaatsvindt bij sportwedstrijden, en dan vooral bij voetbalwedstrijden. Tegenwoordig blijken zelfs openluchtmanifestaties een goede plaats te zijn  voor gewelddadige acties. Er is echter een duidelijk verschil tussen Hooliganisme en voetbalvandalisme. Voetbalvandalisme is het gewelddadige gedrag dat bij sommige supporters opkomt na bijvoorbeeld een beslissing van de scheidsrechter of het gedrag van een speler dat opwinding of irritatie bij de toeschouwers veroorzaakt. Deze emoties leiden meestal niet tot zwaar gewelddadig gedrag. Hooliganisme is meestal niet-toevallig en juist structureel van aard. Het gaat hierbij om geweld bedrijven omwille van het geweld. Zo wordt bijvoorbeeld door hooligans rond de wedstrijd afgesproken ergens te vechten.

 

 

 

        3.     Emo. Emo’s hebben over het algemeen donker haar, een lok half over hun oog, zwarte ogen, piercing door de onderlip, blik naar de grond gericht, Jimmy Eat World ( dat is een spelletje ) op hun ipod. Steeds meer jongeren zijn emo.
Emo komt van een Amerikaanse muziekstroom. Het is een beetje gothic, een beetje punk, harde muziek met gevoelige teksten over de nare kanten van het leven, gezongen door zangers met zwarte eyeliner
onder hun ogen. Emo's kenmerken verder door hun kledingstijl en een emotionele, negatieve denkstijl die ze uiten op blogs en in gedichten.                       

 

        4.     Kakkers.  Kakkers zijn mensen die voornamelijk mensen met hogere inkomens zijn, de elite. Een subcultuur wil zich onderscheiden van de massa. Kakkers zijn mensen die graag willen laten zien dat ze rijker zijn dan anderen. En hoe doen ze dit? Juist, door middel van uiterlijk.

Aanpassing

Hoe passen de jongeren zich aan in de loop van de tijd qua gedrag en kleding? 

De jongeren uit 1990-1995, wat deden die dan in hun vrije tijd?

Zij waren altijd in de gezonde buitenlucht aan het spelen. Ook omdat ze niet veel in huis hadden, maar ook omdat de ouders daar belangen bij hadden. Tevens hadden de volwassene gemiddeld meer kinderen dan nu. Zo konden de kinderen dus altijd met hun broer en/of zus buitenspelen.

In de periode 1990-1995 hadden de ouders betere controle over hun kinderen. Wanneer ouders zeiden dat hun kinderen naar bed moesten, gingen de kinderen naar bed. Als ze zeiden dat ze naar buiten moesten om met vrienden te spelen, dan gingen de kinderen naar buiten om met vrienden te spelen etc. Jongeren werden strenger of gelovig opgevoed en zaten op gespecialiseerde scholen of op openbare scholen. De regels op de scholen werd veel serieuzer genomen dan nu en de jongeren hadden weinig luxe. De jongeren mistten alleen geen luxe, omdat ze het nog nooit hadden gehad. Dus konden ze ook niet weten hoe het was om luxe te hebben. En als je niet weet hoe het voelt, dan kan je het ook niet missen.

 

 

De jongeren van tegenwoordig houdt alleen nog maar van luxe, heeft slechte manieren, veracht de autoriteit en hebben minder tot geen  respect meer voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, de eetmanieren zijn niet netjes, ze leggen de benen over elkaar en denken de baas te zijn over hun ouders.

Anders gezegd:  het lijkt alsof de jongeren meer macht in huis krijgen. Althans, dat denken ze. Het probleem is dan vooral dat ze zich ook zo gaan gedragen.

 

Maar wat moet je dan als jongeren als men allemaal  nieuwe technologische apparaten uitvind?  Tegenwoordig heeft elk kind een elektronisch handapparaat. Neem bijvoorbeeld de mobiel, variërend van grote telefoon om mee te bellen en smsen tot de iPhone om mee te internetten en het zogenaamde ‘pingen’ en ‘WhatsAppen’.  Ping en WhatsApp zijn sms-berichten verstuurd over het internet, de WiFi. Jongens hebben vooral de PlayStation en/of Xbox. Beide apparaten zijn spelconsoles die verbonden zijn aan het internet, zodat je ‘online’ tegen andere mensen kunt spelen.

 

De PlayStation 2 is in 1995 op de markt gebracht. Hiervoor was er al de PlayStation 1, maar deze werd niet goed verkocht. De PlayStation 2 werd wel goed verkocht, in tegen deel tot de PlayStation 1. Iets later dan de PlayStation 2 is de Xbox op de markt gebracht.

Al deze uitvindingen vinden plaats na 1995. Dat wil zeggen dat de mensen daarvoor er nog geen gebruik van konden maken.

Jongeren zijn zich dus steeds meer gaan isoleren van de buitenwereld. Vriendschappen bloeien steeds meer voort uit  sociaalmedia ( Twitter, Hyves, ping, WhatsApp etc.)  en spelconsoles. Het tegenovergestelde komt ook vaak voor, namelijk dat er ruzies ontstaan over het internet.

 

Nog een belangrijk verschil tussen de jongeren van 1990-1995 en de jongeren van nu:

Klederdracht.

 Klederdracht

 

Het meest opmerkelijke verschil is dat wel dat  de jongeren zijn gaan leren hun spijkerbroek lager te gaan dragen. Vaak gemixt met normale T-shirtjes of normale truitjes die allemaal prima pasten bij de draaghoogte van de spijkerbroek, totdat de jongeren de broek lager gingen dragen. Het resultaat? De onderbroek komt tevoorschijn. Dit schijnt mode geworden te zijn, omdat het stoer was wanneer je iemand zijn onderbroek zag.

 

Kleinere verschillen:

 

1. Meer kinderen hebben stijl haar.

In plaats van lang en/of krullend, wat nu een oldscool kapsel heet.

2. Trainingsbroek krijgt de voorkeur.

Omdat de trainingsbroek flexibeler gedragen wordt en je het lager kan dragen dan een broek krijgt het bij sommige kinderen de voorkeur. Trainingsbroek staat ook voor nonchalant character, voor iemand die niet veel geeft om zijn uiterlijk en een beetje slonzig type is.

3. Boxershort, nieuwe mode.

Wie nu nog ballenknijpers draagt is ‘uncool’. Als de onderbroek wordt gezien door andere mensen, moet deze wel stoer en mooi zijn. Daarom kopen jongeren vooral boxershorts met felle kleuren die door elkaar of zwarte boxershorts. Tegenwoordig wordt het deel van de boxershorts, waar het mannelijk geslachtsdeel zich bevindt, uitgerekt, zodat het gaan 'hangen' en het geslachtsdeel meer ruimte krijgt en ook vaker groter lijkt.