Maatschappijleerrdm.jouwweb.nl
Home » vrijetijdsbesteding en uitgaan

vrijetijdsbesteding en uitgaan

 

 

Wat zijn de verschillen tussen uitgaan in de periode 1990- 1995 en 2005-heden?

Uitgaan in de periode 1990-1995 was heel normaal de mensen gingen meestal maximaal tot 12 uur uit met een vriendengroep. Men ging veel naar een discotheek, pub of een kroeg. Veel veiligheidsmaatregelen werden er niet getroffen. De mensen uit deze tijd konden zich meestal netjes aan de regels houden. In deze tijd was dance muziek heel erg populair. Ook de gabber muziek was populair bij de mensen die van harde muziek hielden. Op alcohol werd streng gecontroleerd. Je moest de tijd minimaal 16 zijn om alcohol te mogen drinken en minimaal 18 voor sterke drank. Het belangrijkste van het uitgaan bij de mensen: gezelligheid, ontspanning en veiligheid. in 2005 had men meer tijd om uit te gaan dan in de jaren 90. Uitgaan werd steeds populairder. Mensen gingen met een vriendengroep naar een uitgaanscentrum. Wat in zeeland renesse is. Mensen kunnen naar een concert, festifal of theater gaan. En er zijn heel veel nieuwe drankjes bijgekomen om te drinken. Maar in deze drankjes zit een heel hoog alcohol percentage. Dus men is er niet op vooruit gegaan. Want als we 2005 vergelijken met de jaren 90. Is het aantal dronken mensen flink gestegen.

hieronder staat een percentage van het alcohol gebruik van jongeren die op een bepaald niveau in het onderwijs zitten. je kunt hier zien op welke leeftijd de jongeren beginnen met drinken. dit is in de loop van de jaren redelijk stabiel gebleven.

De verschillen even op een rijtje:

1990-1995

- Weinig vrijetijd om uit te gaan

- Gezelligheid, ontspanning en veiligheid staan voorop bij het uitgaan

- Zelfbeheersing

- Alcohol onder de 16 word niet geschonken

- Nuchter willen blijven

- Je houden aan de regels

- Weinig geld te besteden bij het uitgaan

2005

- Gewelddadig en vechtlust

- Veel vrijetijd om uit te gaan

- Meisje/jongen versieren

- Ontspanning

- Alcohol onder de 16 word niet geschonken

- Stoer zijn om dronken te worden / te doen

- Je eigen normen belangrijker vinden dan de wet

- Veel geld te besteden bij het uitgaan

 

jaren 90 uitgaan.

 dit is rond het jaar 2005 de kleding om uit te gaan.

 

Wat doen/deden de jongeren in hun vrije tijd?

In de jaren 90 hadden de jongeren weinig vrijetijd. Ze besteedde heel veel tijd aan school en hun toekomst. Als ze vrijetijd over hadden. Sportte de jongeren meestal. Ze beoefende bijvoorbeeld veel: voetbal, hockey, basketbal en handbal. En in het weekend gingen de jongeren af en toe uit als ze genoeg vrijetijd hadden, en het geld ervoor hadden. In de jaren 90 was het ook heel normaal dat je met je ouders mee naar de kerk moest. In 2005 doen de jongeren veel meer in hun vrijetijd. Jongeren besteden meer vrijetijd aan uitgaan, omdat ze er het geld voor hebben en de tijd. Jongeren besteden meer vrijetijd aan hobby’s: sporten en gamen. En vaak gaan jongeren niet meer mee naar de kerk. School is ook minder belangrijk geworden, want de jongeren gaan er steeds makkelijker over denken. Vergeleken met de jaren 90 zijn de jongeren veel veranderd.