Maatschappijleerrdm.jouwweb.nl
Home » muziek en cultuur

muziek en cultuur

 

 

Hoe heeft de muziek zich ontwikkeld tot op heden?

 

1990

Het eerste jaar van de muziek was in 1990 uit de jaren negentig. De luisteraars kregen te maken met nieuwe artiesten en heel veel muziekstylen. Het jaar 1990 was het jaar dat de nederlandse artiest Marco Borsato doorbrak, hij had een groot succes met het nummer ‘emozioni’.

1991

In 1991 was het het jaar van de nummers 'You' van Ten Sharp, 'More then words' van Extreme,  'Joyride' van Roxette. Maar in dit jaar onstond er ook muziek dat minder serieus was. bijvoorbeeld van 'Do the bartman' van The Simpsons of 'Roodkapje' van Pater Moeskroen. De mensen noemde 1991 ook wel een divers muziekjaar.

1992

De bekende nummers braken door in het jaar 1992, zoals, 'Bohemian Rhapsody' van Queen en 'Under the bridge' van Red Hot Chili Peppers. In het begin van het jaar 1992 deden de rockstarartiesten het het best, ze trokken veel volle zalen. Maar veel bekendheid kreeg ook de housemuziek: 2 Unlimited, de Nederlandse housegroep, die voor het eerst bekend werd in 1992. Ze maakten grote hits zoals onder andere 'I will always love you' van Whitney Houston. In dit jaar werd er echt goede muziek gemaakt!

1993

In 1993 kregen we te maken met nummers zoals Roots Syndicate met Mockin' bird hill, Prodigy met Out of space en Spin Doctors met Two princes. Veel hits waren divers en er zat voor iedereen wel een interessante hit tussen.. heel veel van deze hits horen we in de tijd van nu nog steeds., vaak weten we niet precies uit welk jaar ze komen.

1994

In 1994 kregen we te maken met de ecte klassiekers , zoals  'Love is all around' van Wet wet wet, 'Dromen zijn bedrog' van Marco Borsato en 'One' van Metallica. In deze tijd waren er veel verschillende muziekstijlen, zoals rock, dance en nederlandstalig. Veel van deze nummers kent men nu nog steeds. Je hoort deze nummers vaak terug op de radio. Of ze worden gebruikt voor een reclamespotje.

1995

1995 was een goed muziek jaar, de grote hit 'Het is een nacht' van Guus Meeuwis kwam uit. maar er werden ook veel ‘foute’ nummers gemaakt. zoals 'No limit' van Irene Moors en de smurfen, of 'Busje komt zo' van Höllenboller.

2005

een hele stap verder in de muziek. Er is in dit jaar niet veel te vergelijken met het jaar 1995. Er is heel veel veranderd.

Zoals:

-          Nationaal songfestival

-          Euro songfestival

Veel festivals zoals:

-          Pinkpop

-          Lowlands

-          Pukkelpop

Vroeger deden de artiesten optreden in een grote hal of op een open grasveld, en ook vaak in een kroeg. In 2005 beschikte men over het organiseren van festivals. Mensen vanuit allerlei landen kwamen naar deze festivals. Dit kwam door middel van reclame maken. goede radio communicatie, en ook heel belangrijk was de tv.

 

De muziek heeft zich tot op heden heel uitgebreid ontwikkeld.

Men kan muziek mixen. Men kan muziek maken met heel veel computer programma’s, men maakt videoclips die bij de muziek horen.

 

 

Welk verband is er tussen culturen en bepaalde muziek van de jongeren?

De gabber muziek was in de jaren 90 erg populair. De jongeren scheerde meestal veel van hun haar af of helemaal kaal, hadden losse/rommelige kleding aan. gingen met een groepje naar een club, en daar stonden ze te hakken op de muziek. In het jaar 2005 was er een verband, in 2005 was er hardstyle en hardcore muziek. Dat is totaal hetzelfde als in de jaren 90. Alleen heeft de muziek betere kwaliteit gekregen. En zijn de mensen zich er nog beter op gaan kleden. Piercings erbij tatoages op het lichaam.

De Gabbers jaren 90

Hip-hop was in de jaren 90 ook erg populair, mensen droegen grote maat kleding. Met kettingen eraan. En stoere petten op hun gezicht. Maar het was wel netjes. In 2005 was dat bijna hetzelfde. Er zijn andere soorten genres ontstaan. De r&b bijvoorbeeld en rap. De mensen droegen nog steeds kettingen en stoere petten. Maar artiesten die deden optreden kregen meer bekendheid. Omdat het de hele wereld overging.

HipHop jaren 90

 

Dance muziek was in de jaren 90 ook erg populair mensen kleedde zich netjes, in kleurrijke kleding. Met af en toe glitters. Gingen naar een club en stonden te dansen op de dansvloer, idereen kon het. In 2005 was het hetzelfde, alleen er was een neiuwe mode in, de kledingstyle van dancemuziek was een beetje veranderd. En dance muziek had ook nieuwe namen gecreërd. Er ontstond trance muziek en house. Dat werden echte hits rond 2005.

 jaren 90 vengaboys (dance)