Maatschappijleerrdm.jouwweb.nl
Home » seksualiteit

Seksualiteit

 

Hoe dachten de jongeren over geslachtgemeenschap toen? En nu?

 

Jongeren zijn tegenwoordig meer bezig met relaties en seksualiteit.

In 1990-1995 was dat heel anders. Jongeren dachten beter na voordat ze überhaupt met iemand in zee gingen. De verschillen tussen 1990-1995 en 2005-HEDEN komen onder andere door de volgende gebeurtenissen:

  1. Een minder aantal kinderen zijn ongelovig geworden. Van bepaalde religies mocht je geen geslachtsgemeenschap hebben met je partner voor het huwelijk. Nu de jongeren geen geloof hebben, hebben  ze jongeren ook geen beperkingen meer.
  2. Het is tegenwoordig makkelijk om aan seksuele middelen te komen. Zowel aan voorbehoedsmiddelen als aan seksuele filmpjes. Type maar is bij Google condooms of seks in, dan krijg je allemaal sites toegeworpen.
  3. Als je als jongen nog maagd ben, ben je ‘uncool’. Sommige jongens hebben seks met een meisje, puur om te kunnen zeggen dat ze seks hebben gehad. Leeftijdsgenoten vinden dit gedrag stoer.
  4. Jongeren die voor het eerst beginnen met seks denken bijna niet tot niet aan de gevolgen zoals HIV, aids en/of andere soa’s. Sterker nog, jongeren die voor het eerst geslachtgemeenschap hebben, hebben niet zo veel verstand van de gevolgen van geslachtsgemeenschap. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe oud zijn de jongeren wanneer ze beginnen aan hun eerste geslachtsgemeenschap?

 

 

Enkele jongeren in Amsterdam zijn geïnterviewd over hun seksuele relatie die ze hebben of hadden. De jongeren werden gevraagd hun leeftijd in te vullen bij de gevraagde onderwerpen over wanneer ze zich er voor het eerst aan hadden onderworpen.

Uit het eindresultaat blijkt dat tussen de leeftijdsperiode van dertien tot zestien geen geslachtsgemeenschap voorkomt. Na het zestiende jaar wordt het allemaal wat intensiever en is het wat meer op seks gericht. Tussen de zestiende en achttiende leeftijd vindt dit allemaal voor de eerste keer plaats. Zie bron hieronder voor de exacte gemiddelde leeftijden.

 

 

 

18-25 jaar 2005-HEDEN

 

Op deze leeftijd heeft een meerderheid van de jongeren ervaring met geslachtsgemeenschap en orale seks. Een aanzienlijk deel (drie op de tien jongens en twee op de tien meisje) heeft dat nog niet.

Er hebben zich nauwelijks verschuivingen voorgedaan in het seksuele gedrag van jongeren ten opzichte van 2005. Hun seksuele ‘loopbaan’ verloopt nagenoeg hetzelfde als zeven jaar geleden(1998). De leeftijd waarop jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben, is nog steeds dezelfde: met 17,1 jaar. Zevenentachtig procent van de jongens en 91 procent van de meisjes gebruikt bij de eerste geslachtsgemeenschap een condoom, de pil of een ander anticonceptiemiddel. Bij geslachtsgemeenschap met de laatste partner neemt 78 procent van de jongens en 81 procent van de meisjes altijd maatregelen om zwangerschap te voorkomen. Driekwart van de jongeren gebruikt bij de eerste keer seks een condoom. Op de vraag aan jongeren of ze met hun laatste sekspartner een condoom gebruikt hebben, antwoordt 22 procent van de jongens en 34 procent van de meisjes dat ze dit alleen aan het begin van de relatie deden. Slechts 22 procent volgt het advies om condooms minstens drie maanden te gebruiken en 13 procent stopt zelfs binnen een week. Tweederde van hen geeft aan dat ze bij het stoppen met condooms zich niet hebben laten testen op dergelijke SOA’s  en HIV.

 

 

 

 

 

 

Aanzienlijke veranderingen van 1990-1995 tot 2005-HEDEN

 

 

Hoe denken jongeren over geslachtgemeenschap? Jongeren hebben tegenwoordig een relatie met een meisje. Niet om de relatie en de liefde, maar omdat de jongen zin heeft om te seksen met een meisje. Het percentage jongeren die seks heeft tijdens hun verkering is aanzienlijk gestegen. Korte ‘liefdes’ relaties worden gevuld met seks

 

 

Jongeren zijn in de loop der tijd meer van orale seks gaan houden dan van anale seks. Ze beginnen tegenwoordig eerder aan orale seks, maar stellen anale seks nog een klein tijdje uit. Ook het aantal jongeren die zich bezighoudt met  alle genoemde sekssoorten is gestegen ten opzichte van 1995.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen gedrag. Je kunt het bijna zien als subculturen, al doen we dat niet. Zie de bron hieronder. Surinaamse jongens vertonen veel seksueel gedrag, integendeel tot de Surinaamse meisjes. de Nederlandse jongens vertonen het minst seksueel gedrag, en dat weer integendeel tot de meisjes, die relatief gezien veel seksueel gedrag vertonen ten opzichte van de andere meisjes.

Antilliaanse jongeren, maakt niet uit welk geslacht, vertonen hetzelfde seksuele gedrag.

Jongeren worden dus steeds meer seksueel actief. Ook op het gebied van geslachtsgemeenschap.